Skip to main content
img-1

När kom sushi till Sverige?

Följ med på sushins resa till Sverige

När kom sushi till Sverige? En resa från Japan till Norden

Sushi har länge varit en favorit bland matälskare i Sverige, men när och hur gjorde denna japanska delikatess egentligen entré i landet? Idag finns sushi överallt – från exklusiva restauranger till snabbmatsställen och matbutiker. Men vägen hit har varit lång. Från att ha varit en okänd rätt för de flesta svenskar till att bli en självklar del av matkulturen, har sushi genomgått en fascinerande utveckling. För att förstå hur denna matsuccé tog sig från Asien till Norden, behöver vi gå tillbaka i tiden och följa dess resa genom decennierna.

2laxröra

De första stegen för sushi i Sverige

Det var under 1970-talet som sushi först introducerades i Sverige, men till en början var det en rätt som endast serverades i mycket begränsade sammanhang. Japanska restauranger var få, och de som fanns riktade sig främst till den japanska befolkningen i Sverige samt affärsmän och diplomater med kopplingar till Japan. På den tiden var det få svenskar som ens hade hört talas om sushi, och tanken på att äta rå fisk var fortfarande ovanlig och kanske till och med främmande för många.

Under 1980-talet började dock intresset för asiatisk mat att växa, och fler svenskar fick upp ögonen för det japanska köket. Resor till Japan blev vanligare, och allt fler restauranger började experimentera med att inkludera sushi på sina menyer. Trots detta förblev sushi något exklusivt och var långt ifrån den lättillgängliga snabbmat vi känner till idag. De som ville prova sushi fick oftast besöka en specifik japansk restaurang i en större stad, och utbudet var begränsat.

Sushins etablering på den svenska marknaden

Det var dock inte förrän på 1990-talet som sushi verkligen började ta fart i Sverige. Ett ökat intresse för hälsosam mat, globalisering och svenskarnas nyfikenhet på nya smaker bidrog till att efterfrågan steg markant. Fler sushirestauranger öppnade, och framför allt i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö blev det enklare att hitta ställen som serverade färska sushibitar. Samtidigt började svenska kockar och restauranger anpassa rätten för att bättre passa lokala smakpreferenser.

Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet tog sushins popularitet ett ännu större kliv framåt. Allt fler svenskar inkluderade sushi i sin vardagskost, och den gick från att vara en exotisk lyxrätt till ett mer lättillgängligt alternativ för lunch eller middag. Livsmedelsbutiker började också sälja färdigförpackad sushi, vilket gjorde det ännu enklare att få tag på rätten utan att behöva besöka en restaurang.

YYweb Back 12 Combo

Sushi idag – en självklar del av svensk matkultur

Idag finns sushi nästan överallt i Sverige, från snabbmatskedjor till exklusiva restauranger. Med tiden har även svenska influenser smugit sig in i rätten, och varianter som lax med pepparrotskräm eller makirullar med lokala ingredienser har blivit populära.

Sammanfattningsvis tog det några decennier för sushi att etablera sig i Sverige, men idag är det svårt att föreställa sig en tid då denna japanska matsuccé inte fanns här. Tack vare en ökad nyfikenhet på internationella kök och en växande matkultur har sushi blivit en självklar del av det svenska restaurangutbudet.

 

Så nästa gång du avnjuter en bit sushi, kan det vara värt att tänka på den långa resa som rätten har gjort – från Japan till Sverige

banner-yumyum-10

Din upptäcktsresa genom Asien

En middag eller lunch att dela med familj och vänner.

half-img-yumyum-10

Tripadvisor Travelers' Choice

YumYums hållbarhet