Skip to main content
banner-yumyum-10

Vad är Kinas nationalrätt?

En smakresa genom kultur och historia

Många ställer sig frågan: Vad är Kinas nationalrätt egentligen? Det är en fråga med fler nyanser än man först kan tro – för i ett land med över 1,4 miljarder invånare, 56 etniska grupper och tusentals lokala specialiteter är svaret inte helt enkelt. Men vissa rätter har blivit så djupt förankrade i både vardag och tradition att de ofta nämns som det självklara svaret.

En rätt som binder ihop ett land

När man pratar om Kinas nationalrätt nämns ofta Pekinganka, Jiaozi (dumplings) eller Mapo Tofu. Men den rätt som flest kineser själva pekar ut – och som också har fått stor spridning internationellt – är Zhajiangmian: vetenudlar serverade med en tjock, salt sojabönsås, ofta blandad med fläsk, gurka och andra fräscha tillbehör.

Det är en rätt som ätits i generationer och som har sitt ursprung i norra Kina. Enkel, mättande och full av smak – precis som mycket av det kinesiska köket.

denny-ryanto-naOfJ3DlfPM-unsplash

Där tradition möter variation

Många av de mest älskade rätterna i världen har vuxit fram ur enkelhet. Det gäller också för Zhajiangmian. Den har skapats för att mätta – men också för att glädja. Och kanske är det just det som gör att den stannar kvar i minnet. Smaken av umami. Doften av vitlök och ingefära. Konsistensen av nykokta nudlar. Tillsammans formar de en upplevelse som både känns bekant och ny. Det är den typen av mat som inte bara tillagas, den delas.

Att prata om en nationalrätt i Kina är lite som att försöka välja en enda stjärna på himlen. Men Zhajiangmian är inte bara en rätt – det är en symbol för den kinesiska matkulturen i stort: det enkla kombinerat med det djupgående.

Den tillagas ofta i hemmen, men finns också på små restauranger i både storstäder och mindre byar. Dessutom varierar den beroende på var i Kina man befinner sig – med olika såsbaser, grönsaker eller kryddningar, men alltid med samma kärna.

Kinas matkultur i en skål

Så – vad är Kinas nationalrätt? Svaret är kanske inte så absolut som man först tänker sig. Men Zhajiangmian har på många sätt blivit en gemensam nämnare för ett kök där nudlar, såser och balansen mellan sälta och fräschör spelar huvudrollen.

Att prova en ny rätt kan ibland kännas som en omväg. Men i det här fallet är det en genväg till att förstå en annan matkultur – och kanske hitta en ny vardagsfavorit.

banner-yumyum-10

Din upptäcktsresa genom Asien

En middag eller lunch att dela med familj och vänner.

half-img-yumyum-10

Tripadvisor Travelers' Choice

YumYums hållbarhet