Skip to main content
header sushiblomma-0

Vad är Japans nationalrätt?

En djupdykning i sushi och det japanska köket

Japans lockande matkultur

Japan är känt för sin rika kultur, hisnande landskap och naturligtvis sin fantastiska mat. Att utse en enda nationalrätt för detta ö-rike är dock ingen enkel uppgift. Många ser sushi som Japans signaturrätt, vilket det med rätta kan anses vara. Men den japanska matkulturen erbjuder mycket mer än så. I det här blogginlägget dyker vi ner i Japans nationalrätt – sushi – samtidigt som vi lyfter fram andra ikoniska rätter, som ramen, vilka också har en självklar plats i det japanska köket.

Sushi – Den internationella favoriten

När man tänker på japansk mat, är det nästan omöjligt att inte tänka på sushi. Sushi är, utan tvekan, en av Japans mest kända rätter internationellt och ofta förknippas direkt med landets kulinariska traditioner. Men är sushi verkligen Japans nationalrätt? Det beror på hur man definierar nationalrätt. Sushi har en lång historia och har utvecklats över tid till den moderna formen vi känner idag, men det är bara en del av den japanska matkulturen.

Sushi består oftast av kokt ris blandat med vinäger, socker och salt, och serveras med olika tillbehör som rå fisk, grönsaker eller ägg. Det finns många varianter av sushi, bland annat nigiri (ris med en bit fisk ovanpå), maki (rullad sushi) och temaki (sushirullar som man rullar själv).

Sushi har blivit en internationell favorit, men för japanerna är det mer än bara en rätt – det är en del av deras kultur, och serveras ofta vid speciella tillfällen som fester eller helgdagar.

Ramen – Japansk comfort food

Även om sushi kanske är den första rätten som kommer upp när man pratar om japansk mat, så är ramen en annan stark kandidat när det gäller Japans nationalrätt. Ramen är en smakrik nudelsoppa som har sitt ursprung i Kina, men som har utvecklats och anpassats av japanerna till den version vi känner idag. En klassisk ramen består av en varm, djupt smakfull buljong (ofta baserad på soja, miso eller tonkotsu – fläskbenbuljong), nudlar, och olika toppings som ägg, grönsaker, svamp, och fläskkött.

Ramen är så populärt i Japan att det finns hela ramenbutiker (ramen-ya) som specialiserar sig på att servera denna maträtt. Det är en tröstande, hjärtevärmande rätt som ofta ses som en snabb och enkel måltid men samtidigt en rätt som kräver mycket precision och hantverk för att skapa en perfekt smak och finish.

Andra populära japanska rätter

Även om sushi, ramen och tempura ofta hamnar i fokus när man pratar om japansk mat, finns det andra rätter som också är oerhört viktiga för den japanska matkulturen:

  • Sashimi: Rå fisk skuren i tunna skivor och serverad utan ris. Sashimi är en enklare och mer direkt form av sushi, där den råa fiskens smak verkligen får stå i centrum.
  • Takoyaki: Små bollar av deg fyllda med bläckfisk, ofta toppade med en söt och salt sås, samt bonito-flingor (torkad fisk). Denna rätt är särskilt populär i Osaka.
  • Okonomiyaki: En slags japansk pannkaka eller omelett, som kan fyllas med ett brett utbud av ingredienser, från grönsaker och fläskkött till skaldjur.
Panko Ebi

Tempura – En krispig och lätt favorit

En annan rätt som ofta anses vara en symbol för japansk mat är tempura, en rätt som består av grönsaker eller fisk som är täckta i en lätt frityrsmet och sedan friterade till perfektion. Tempura introducerades i Japan av portugisiska missionärer på 1500-talet, men har sedan dess blivit en oumbärlig del av den japanska matkulturen. Tempura är särskilt populär som en del av en tempura-rätt, där till exempel räktempura eller grönsaksrätter serveras med ris och dippsås.

Det som gör tempura så unik är den krispiga och lätta frityrsmeten, som skiljer sig från den tyngre och fetare frityren som ofta förekommer i andra kulturer. Det är en rätt som är både enkel och sofistikerad, och den är älskad av både lokalbefolkningen och besökare.

banner-yumyum-10

Din upptäcktsresa genom Asien

En middag eller lunch att dela med familj och vänner.

half-img-yumyum-10

Tripadvisor Travelers' Choice

YumYums hållbarhet