Skip to main content
BlueDragon2

Vad dricker man till sushi?

Hitta drycken som passar!

Smaker som går hand i hand

Vad dricker man till sushi? När man väljer måltidsdryck till sushi handlar det om balans. Den fräscha fisken, risets mjuka sötma, sojans sälta, wasabins hetta och den picklade ingefärans skärpa ska samspela och skapa en harmonisk smakupplevelse.

Att välja rätt dryck till sushi kan göra hela skillnaden för måltiden och förhöja upplevelsen av smakerna. Eftersom det inte alltid är lätt att veta vad som fungerar bäst, har vi därför satt ihop våra bästa tips på drycker som passar perfekt till sushi.

inline-2

5 klassiska drycker

1. Grönt te

Detta är ett bra alternativ som fräschar upp gommen och lyfter fram den naturliga smaken på fisken utan att ta över. Grönt te är en perfekt dryck till vegetarisk sushi men även lättare fisk såsom torsk, hirame eller räkor. I Japan är det tradition att dricka varmt grönt te (ocha) till sushi.

2. Sake

Sake är ett risvin som kan variera i smaken, från torrt och lätt till fylligt och sött. När det kommer till sushi så lyfter drycken fram fiskens naturliga smak, sötman i riset och balanserar wasabin och sojasåsen. Torrare sake passar därav bättre till mildare fisk medan fylligare sake passar till fet fisk som lax.

3. Öl

Ljus lager eller japansk pilsner har en frisk och ren smak med låg bitterhet och lätt kolsyra. Detta är ett bra alternativ till fetare fisk eller friterade rullar. Öl passar därför extra bra till tempura rullar eller när man äter flera typer av fisk under måltiden.

4. Vitt vin

Torra, friska och fruktiga viner ger toner som lyfter fram fiskens smak. Syran i vinet balanserar risets sötma och fettet från fisken samtidigt som den mildrar  smaken av soja och wasabi. Viner som Sauvignon Blanc eller Riesling med låg sötma passar till rå lax, tonfisk och vita fiskar.

5. Kolsyrat vatten

Ett bra alternativ som låter varje smak träda fram utan att påverkas av drycken. Kolsyrat vatten har även en förmåga att milda den brännande känslan från wasabi eller starka såser. Om man dessutom vill uppnå en fräsch twist så är kolsyrat vatten med smak av citron att rekommendera.

half-img-yumyum-14

Varför inte läsk?

Även om många gärna dricker läsk till måltider är det inte det bästa valet till sushi. Den höga sockerhalten i läsk tar lätt över de subtila smakerna från fisken och riset, och kolsyran kan förstärka hetta från wasabi på ett sätt som känns obalanserat snarare än uppfriskande. Smakerna i sushi är ofta milda och nyanserade, medan läsk har en stark och dominerande sötma. Resultatet blir att sushins delikata balans försvinner.

Att välja rätt dryck till sushi handlar i slutändan om att lyfta fram smakerna och göra måltiden ännu mer njutbar. Oavsett om du föredrar klassiskt grönt te, ett glas sake eller bara friskt kolsyrat vatten.

Vill du testa dessa kombinationer?

Kolla in vår meny!

banner-yumyum-10

Din upptäcktsresa genom Asien

En middag eller lunch att dela med familj och vänner.

half-img-yumyum-10

Tripadvisor Travelers' Choice

YumYums hållbarhet